Actie maakt het verschil!

Slapende ‘honden”, wakker maken!

Beginnen is winnen.

Ken je het gezegde: “geen slapende honden wakker maken”? Daarmee wordt bedoeld dat het soms beter ‘lijkt’ om ergens maar niet over te beginnen. En sta je wel eens stil bij het effect daarvan? Als ik naar het plaatje kijk dan zou ik kunnen interpreteren dat deze man kansen mist omdat hij slaapt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het een harde werker is die geniet van zijn welverdiende rust. Waardoor hij juist daarna weer effectief aan de slag kan. Om met Stephen Covey te spreken:

houd de zaag scherp“.

Blinde vlekken in overvloed.

Kun je je voorstellen dat je ook (figuurlijk) kunt slapen terwijl je wakker bent?

Veel mensen leven in een sluimertoestand. Wakker zijn betekent bijvoorbeeld dat je je bewust bent van jouw visie op werken. Wat geeft jouw arbeidsleven zin? En ook bewust van stemmingen en overtuigen en hoe die je dagelijks functioneren beïnvloeden. Krop je wel eens boosheid op in plaats van er iets mee te doen? Houd je op je werk wel eens je mond terwijl je weet dat het belangrijk is om te zeggen? Wil je een andere baan en kom je niet in actie? Zit je avonden voor de tv in plaats van te sporten of iets leuks te doen met je partner? Blijf je wachten tot je behoeften worden vervuld? Wil je slapende rijk worden? Of ben je dagelijks in beweging en geef jij zelf sturing aan je dromen?

Hoeveel van ons gedrag is onbewust?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zo’n 98% van ons gedrag onbewust is. Van kinds af aan worden we ‘opgevoed’ met hoe het wel of niet hoort. Onbewust leren we van onze ouders en andere opvoeders door hun gedrag over te nemen of ons er juist tegen af te zetten. We laten ons beïnvloeden door school, boeken, films en de mensen om ons heen. Vaak doen we wat hoort in plaats van wat we echt graag willen. Op basis van onze ervaringen nemen we (onbewuste) besluiten over onszelf, de ander en het leven zonder dat we er als kind bewust van zijn. Als kind schrijven we ons levensscript en dat spelen we daarna alsof we een marionet zijn in een groot poppenspel.

Is het bijvoorbeeld niet wonderlijk dat zoveel mensen stress en angst ervaren als ze op vakantie gaan? Dat is toch niet de bedoeling? Toch is dat de realiteit. En als je wel een heerlijke, ontspannen vakantie hebt gehad hoe lang duurt dat goede gevoel nog als je weer terug bent op het werk? Waarom is er eigenlijk stress op het werk? Het voegt niets toe en kost bakken met energie. Hoe zou het trouwens zijn als je volgend jaar op vakantie gaat omdat je het leuk vindt en niet omdat je vermoeid bent?

Hoe wordt ik bewust van mijn behoeften?

Zo kan ik talrijke andere voorbeelden geven. In coachings gesprekken kom ik zoveel mensen tegen die zichzelf niet de moeite waard vinden. Of het lastig vinden om voor hun behoeften uit te komen. Die plichtmatig hun dagen vullen in plaats van te doen waar ze blij van worden. De sprankeling van het kind is verandert in wat de bekende psychiater Daniel Siegel een volwassen dofheid noemt. Kijk ‘s-morgens vroeg eens hoe mensen op weg zijn naar hun werk. Energiek en blij? Ik heb iemand eens horen zeggen dat het leven te kort is om slechte wijn te drinken. Dan is een logische vraag: ‘Wat schenk jij voor jezelf in?’ Smaakt het leven naar meer?

Gelukkig is er een trend dat steeds meer mensen op allerlei verschillende manieren met mindfulness bezig zijn. Wakker willen worden uit hun sluimertoestand. Mindful betekent bewust zijn van je gevoelens, gedachten en gedrag. Zodat je zelf de keuze hebt hoe je leven vorm te geven. In het bedrijfsleven wordt dit door Peter Senge ‘presence’ genoemd. Bewustwording en aanwezigheid maakt de ontdekkingsreis mogelijk die nodig is om mens en organisatie diepgaand te laten veranderen. Om de omslag te maken van het moet of hoort naar ik wil graag bijdragen omdat ik er blij van wordt. Zo ontstaat ook verbinding en loyaliteit aan een organisatie die daardoor succes zal hebben.

Een spiegel schud je wakker.

Om bewust te worden heb je af en toe een spiegel nodig om je wakker te schudden. Zo creëer je een nieuw bewustzijn van waaruit je je (werkzame) leven op een positieve manier kunt vormgeven. Het mooie is dat je elke dag opnieuw kunt beginnen. Het volgende filmpje is een ludieke spiegel:

Weet jij nog waar je als kind blij van werd? En heb je die blijheid nu nog steeds?

Hoe creëert een leider volgers?

Leiderschap in organisaties kun je aflezen aan de hoeveelheid mensen die van binnenuit bereid zijn om de leider te volgen. Niet uit angst. Maar omdat deze leider ze raakt en motiveert. Soms is dat de formele leider en soms is dat een informele leider. In beide gevallen zijn het meestal leiders die de sprankeling in hun ogen hebben omdat ze bevlogen doen wat ze het liefste willen doen. Hun visie vormgeven en de doelen realiseren die daaraan gekoppeld zijn.

Over de schrijver
Rob leeft zijn passie om bij te dragen aan de ontwikkeling van mens en organisatie. Zelf opleiding blijven volgen is een 'must' om flexibel te blijven in de continue stroom van veranderingen. Het hebben van een heldere visie, succes factoren modelleren en het doorgronden van (non) verbale communicatie zijn de basis voor zijn werkwijze en het laten excelleren van mens en organisatie.