Proactief veranderen
Leiderschap
Rob Steenbergh
van https
Leiderschap
07/24/2024
6 min
0

Succesvol veranderen in organisaties

07/24/2024
6 min
0

Fit for the future

Een flexibele mindset is de sleutel tot succes!

1. Wil je meer persoonlijke voldoening uit je werk halen?

2. Wil je graag een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij?

3. Wil je in jouw team of organisatie innovatie en veerkracht ontwikkelen?

4. Wil je schaalbaar groeien en win-win relaties creëren?

Wil je structureel een gezonde financiële situatie bewerkstelligen?

Als jouw antwoord op één of meer vragen “ja” is dan weet je één ding zeker. Met dezelfde manier van denken en doen ga je die resultaten niet realiseren. De continue stroom van veranderingen – zoals de snelle technologische ontwikkelingen en de Corona pandemie – vragen creativiteit, innovatie en flexibiliteit. Om duurzaam succesvol te zijn is het van belang dat leiders en organisaties weten wanneer, waarom en hoe te schakelen in wisselende omstandigheden.  bewust leiden

Wat is een mindset?

Onze mindset wordt bepaald door onze innerlijke stemming, attitude en denkprocessen. Zo hebben stress of frustratie direct een negatieve impact op ons gedrag. Ook beperkende overtuigingen zorgen ervoor dat mensen niet naar vermogen presteren. Terwijl we allemaal weten dat je creatiever bent én effectiever samenwerkt als je lekker in je vel zit en zelfvertrouwen hebt. Soms ontbreekt het aan een goede strategie. Terwijl de strategieën van succesvolle leiders leerbaar en overdraagbaar zijn. De grootste beperkingen in jouw prestaties zitten in je huidige mindset. Het mooie van een mindset is dat je deze kunt veranderen en afstemmen op jouw doel.

Mindset wordt ook wel de ‘inner game’ genoemd’. Een begrip dat is ontwikkeld door de tennisser Timothy Galway. Als captain van het Harvard tennis team merkte hij geen progressie meer in zijn spel ondanks keihard trainen. Totdat hij bij toeval in aanraking kwam met mediteren en zijn spel ging ineens met grote sprongen vooruit. Vaak is de schaduw kant van de mens zijn of haar grootste tegenstander!

Negatieve criticus

Tijdens de laatste Olympische Winterspelen zijn verschillende sporters bezweken onder de druk van het moeten presteren onder moeilijke omstandigheden. Terwijl de Noren – een land met ruim 5 miljoen inwoners – voor de tweede Spelen op rij de meeste gouden medailles hebben gewonnen. Boeiend feit is dat Noorwegen een succes strategie heeft die al tientallen jaren werkt.

Kinderen worden gestimuleerd om te sporten waarbij het plezier voorop staat. Zo’n 94% van de kinderen sport en ook als ze volwassen worden blijft plezier hebben het uitgangspunt. De successen van de Noren zijn niet het gevolg van moeten presteren maar het effect van plezier hebben in wat ze doen. Een duurzaam effect! Zou dat ook zo zijn op de werkvloer?

Wat is een growth Mindset?

De Amerikaanse onderzoekster Dr. Carol Dweck heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar mindset. Een belangrijke vraag: “Is mindset een gegeven (nature) of is ze veranderbaar (nurture)”?

Waarschijnlijk ken je wel voorbeelden van mensen die uitspraken doen zoals: “zo ben ik nou eenmaal” of “dat zit in mijn karakter”. Carol Dweck noemt dat een ‘fixed mindset’. Iemand gelooft dat hij of zij niet anders kan. Terwijl er geen bewijs is dat het ook daadwerkelijk zo is.

Gesloten mindset
Is een ‘fixed mindset’ wenselijk in een organisatie waar verandering de enige constante is?

Bij een ‘growth mindset” geloof je dat je kunt veranderen. Wanneer leiders er van uitgaan dat zij en hun medewerkers kunnen veranderen dan ontstaat er een cultuur van groeien en bloeien. Een groei mindset heeft een positieve impact op motivatie, welzijn en werkhouding. Met als effect meer productiviteit, kwaliteit, innovatie en veerkracht. Microsoft is één van de vele bedrijven die inmiddels stuurt op een groei mindset als onderdeel van de bedrijfs cultuur.

Fit voor de toekomstMindset maakt het verschil tussen falen en succes.

Hoe word je als organisatie succesvol?

John en Robert Dilts hebben tientallen jaren onderzoek gedaan naar succesvolle leiders en ondernemers. De praktijk leert ons de kritische succes factoren die van belang zijn voor duurzaam ondernemen, innovatie & veerkracht ontwikkelen en bewust leiderschap in tijden van crisis. De basis van hun werk is dat succesvolle leiders/ondernemers sturen op vijf kern resultaat gebieden. Tezamen vormen deze resultaatgebieden de Cirkel van Succes.

Succesvolle ondernemers

Zoals je kunt zien vormt passie de kern van waaruit alles begint. Vanuit passie ontwikkel je een visie en een missie. Creëer je helderheid over de ambitie van jezelf en jouw team én werk je aan een heldere rol verdeling zowel intern met team leden als extern met samenwerkings partners.

There is no greater thing you can do with your life and your work than follow your passions in a way that serves the world and you, Richard Branson.

Als alle gebieden de aandacht krijgen die ze verdienen dan leidt dat tot:

1. Persoonlijke voldoening

2. Betekenisvolle bijdrage

3 Innovatie & veerkracht

4. Schaalbare groei

5. Financiële gezondheid

Voor veel organisaties is mede door de pandemie de balans verstoord en is er flink wat werk aan de winkel om weer op alle vijf de resultaat gebieden een voldoende te scoren.

Hoe stuur je op resultaat? 

Steven Covey heeft één van de meest invloedrijke management boeken van de 20e Eeuw geschreven: “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap”.

De eerste twee eigenschappen zijn: ‘een pro-actieve houding’ en ‘begin met het eind voor ogen’.

Wees pro-actief

Als je gewenste resultaat helder is dan wordt vanzelf duidelijk welke acties nodig zijn. Het wordt makkelijker om te focussen en prioriteiten te stellen. De eigenschappen: ‘belangrijke zaken eerst, denk win-win, eerst begrijpen en dan begrepen worden, synergie en houd de ‘zaag scherp’ hebben allemaal te maken met mindset.

De acties die we doen worden altijd bepaald door onze mindset.  En onze acties bepalen weer de resultaten die we boeken. Zowel gewenste als niet gewenste resultaten.

Prioriteiten stellenAls je één of meer van jouw gewenste resultaten niet bereikt dan vraagt dat dus altijd een verandering van je huidige mindset. Het vraagt bewustwording én weten welke andere mindset je kans op succes vergroot.

De ‘inner game’ is bepalend voor de ‘outer game’.

Hoe kan een Succes Mindset Map jou helpen?

De afgelopen 20 jaar is onderzoek gedaan naar ruim 1100 succesvolle leiders en ondernemers van over de hele wereld. Waarbij het niet gaat om de persoonlijkheid van deze leiders maar om de kwaliteiten die ze hebben in relatie tot één van de vijf resultaat gebieden van de Cirkel van Succes. Door het modelleren van deze leiders is een succesvolle mindset leerbaar en overdraagbaar is. Het geheim van de smid is ontrafeld!

Na het invullen van een vragenlijst krijg je inzicht in jouw huidige mindset in relatie tot de ideale mindset die nodig is om het door jouw gewenste resultaat te behalen. Daarbij wordt gekeken naar:

  1. de meta mindset – het grote plaatje (passie, visie, missie, ambitie en rol)
  2. de macro mindset – succes vaardigheden die geïntegreerd zijn in het dagelijkse leven
  3. de micro mindset – essentiële dagelijkse acties die ervoor zorgen dat de belangrijkste dingen die bijdragen aan succes ook echt worden gedaan.

Jeff Bazos

Welke mindset heb jij nodig om jouw team of organisatie succesvol naar de toekomst te leiden? 

In de praktijk worden veel veranderingen ingezet op macro of micro niveau. Het is een belangrijke oorzaak van het feit dat veel veranderings trajecten niet (volledig) slagen. Als je een verandering op een te laag niveau inzet dan is dat te vergelijken met het reorganiseren van de dekstoelen op de Titanic. Succesvolle verandering begint altijd op het niveau van de meta mindset.

Uiteraard is het mogelijk om meerdere keren de  Mindset Map te laten maken. Zo krijg je zicht op de voortgang en de volgende stap. En het kan ook zo zijn dat er een nieuw focus is ontstaan waardoor je gericht wilt bijsturen. Naast de individuele Mindset Map is er ook een Mindset Map voor teams. Daarover schrijf ik binnenkort meer in een volgend artikel.

Heb je nog vragen of wil je zelf een Mindset Map laten maken?

Klik dan hier: Succes Mindset Map


Reacties
Categorieën