De kracht van beeldspraak.
in NLP
5 min. leestijd

De kracht van beeldspraak.

Fantaseer jij wel eens de verkeerde kant op?

Beeldspraak als bron van informatie.

  • Sta je wel eens stil bij de invloed van stemming op je gedrag?
  • Reageer je onder stress wel eens anders dan je zou willen?
  • Schiet je door irritatie wel eens uit je slof?
  • Kruip je wel eens in je schulp omdat iemand anders dominant doet?
  • Gaat iemand wel eens ongemerkt over je grenzen?

Het goede nieuws is dat je bij machte bent om daar iets aan te doen. Welke stemming wil je met NLP creëren om een positieve verandering te bereiken? Ga je dan voor krachtig, ontspannen, gefocust, creatief, vertrouwen, gemotiveerd, plezier of……….

Bestaat een vrije wil?

Onderzoekers zijn er het er over eens dat het grootste gedeelte van ons gedrag automatisch is. Google maar eens op de naam van de onderzoeker Benjamin Libet of lees het boek: ‘de vrije wil bestaat niet’ van Victor Lamme. Ons gedrag is een aaneenschakeling van geconditioneerde reflexen. Gaat er bij de naam ‘Pavlov’ een belletje rinkelen? We reageren vaak op een prikkel – een externe gebeurtenis die via een van onze zintuigen binnen komt – met een automatische reactie.

Hoe werkt beeldspraak?

Zo maar wat voorbeelden uit het dagelijkse leven. Vorige week vertelde Pietje dat hij op het werk regelmatig last heeft van een ‘knoop in zijn maag’. Zonder erbij na te denken gaat hij dan ’op de kast zitten’. Of hij zet zijn ‘hakken gaan in het zand’.

Deze beeldspraak komt van Pietje zelf en wordt gecreëerd in de Interne Voorstelling.

Na wat zelfreflectie met behulp van een coach herkent Pietje Inmiddels dat de aanleiding van de ‘knoop’ vaak een opdracht is van zijn manager waarbij hij iets MOET doen (externe gebeurtenis). Het mooie is dat het Pietje inmiddels al een keer is gelukt deze ‘automatische reactie’ te doorbreken. Door een stukje te gaan lopen (verandering van fysiologie) en wat Brain-Gym oefeningen te doen kwam hij tot rust. En kon hij daarna deze ‘MUST DO’ opdracht effectief en met plezier doen.

Bij Vera ‘vielen de schellen van haar ogen’ toen ze het verhaal van Pietje hoorde. Tijdens vergaderingen zijn er nogal eens collega’s die zitten te muggenziften. Steeds weer kritiek op bijzaken en zelf niets bijdragen om zaken op te lossen. Vera had daar ‘schoon genoeg van’. Het irriteerde haar behoorlijk. Of om in haar eigen woorden te spreken ze ergerde zich er ‘groen en geel’ aan. Om er daarna een ‘punthoofd’ van te krijgen.

Lichaam en geest zijn één.

Aan Vera heb ik gevraagd om eens de fysiologie aan te nemen als ze zich ‘groen en geel ergert’. Haar lichaam boog voorover en haar spieren verkrampten. Als experiment deed ik even mee en ik voelde pijn in mijn hoofd en onderrug opkomen. Nu nog even het ‘punthoofd’ op en de verkramping werd nog een graadje erger. Ik stelde me voor hoe het zou zijn als ik zo mijn dagen op het werk zou moeten doorbrengen. Waarschijnlijk migraine of op zijn minst een flinke hoofdpijn. Brrrr!.

Snel de spanning even van mij afgeschud. Een paar keer diep doorademen naar mijn buik en daarna een paar slokken water. Dat voelt een stuk beter.

Waar richt jij je aandacht op?

Nog niet zolang geleden las ik een boeiend artikel waarin Bart Voskuil, docent klinische psychologie aan de Universiteit van Leiden, stelt dat mensen zich 53% van hun tijd richten op het heden en de overige 47% van de tijd dagdromen. Intrigerend is dat veel mensen ‘de verkeerde kant op fantaseren’ tijdens het dagdromen. Het grootste deel van de mensen maakt zich zorgen, creëert ramp scenario’s en piekert dat het een lieve lust is.

Dagdromen doen we in de Interne Voorstelling en baseren we vaak op de filters (taal, herinneringen, overtuigingen) die ons als mens hebben gevormd. De bouwstenen van onze Interne Voorstelling zijn wat we zien, horen, voelen, ruiken, proeven en de betekenis die we daar aan geven. Mensen geven vaak onbewust betekenis aan hun ervaringen door middel van beeldspraak. Als je met negatieve beeldspraak betekenis geeft dan fantaseer je dus eigenlijk ‘de verkeerde kant’ op. Want stress, een minder vermogende stemming en ineffectief gedrag zijn meestal het gevolg.

Onbewust nemen we veel letterlijk op.

Ons onbewuste neemt beeldspraak letterlijk. Stel je eens voor dat je je nu ‘groen en geel’ ergert. En dat je er ‘een punthoofd’ van krijgt. Wat doet dit met je fysiologie en je stemming? Of stel je eens voor dat je nu een knoop in je maag voelt en doe je hakken eens denkbeeldig in het zand. Even lekker in de weerstand. Hoeveel krijg je daar trouwens voor betaald? Want ik kan me niet voorstellen dat mensen zichzelf gratis en voor niets aan doen, toch? Doen we er nog een ‘blok aan je been’ bij. Of heb je liever nog een ‘aap op je schouder’? Maakt deze Interne Voorstelling je lekker ontspannen en creatief? Of verkramp je en daalt je stemming tot het nulpunt.

Wat zou het effect voor je zijn als je negatieve beeldspraak zou vervangen door positieve beeldspraak? ‘Licht als een veertje’ door het leven gaan geeft een andere fysiologie dan met ‘een molensteen om je nek’. Merk eens op wat het doet met je stemming? En dus met je gedrag. Omdat je jezelf programmeert met deze beeldspraak is het zeer waardevol om hier bewust van te worden. Leren doen we achteraf. Door bewustwording zijn we in staat om onbewuste geconditioneerde patronen te veranderen.

Positieve beeldspraak als medicijn.

Tijdens trainingen heb ik een collectie gemaakt van voorbeelden van beeldspraak. Zowel negatief als positief. Opvallend was dat de negatieve voorbeelden makkelijker naar boven kwamen dan de positieve. Ik nodig je uit om de komende weken eens bewust stil te staan bij jouw gebruik van taal en beeldspraak. En gun jezelf het ‘cadeau’ om jezelf daarna in een betere stemming te fantaseren. Het is gratis en leuk om te doen.

Voorbeelden van verruimende beeldspraak

  • Het is een eitje
  • Zingend door het leven
  • Zo licht als een veertje
  • Fluitend naar mijn werk
  • Bruisen van energie
  • De hele wereld aankunnen
  • Zo vrij zijn als een vogel
  • Een rots in de branding
  • De wind in de zeilen hebben
  • Het leven vieren
  • Begin de dag met een glimlach of een dansje
  • Appeltje voor de dorst
  • De zomer in je bol hebben
  • Een lust voor het oog
  • Op handen gedragen worden
  • De toekomst lacht je tegemoet
  • Het gaat je voor de wind
  • Na regen komt zonneschijn
Over de schrijver
Rob leeft zijn passie om bij te dragen aan de ontwikkeling van mens en organisatie. Zelf opleiding blijven volgen is een 'must' om flexibel te blijven in de continue stroom van veranderingen. Het hebben van een heldere visie, succes factoren modelleren en het doorgronden van (non) verbale communicatie zijn de basis voor zijn werkwijze en het laten excelleren van mens en organisatie.