Herkaderen is opnieuw betekenis geven.
Wel eens een koppig iemand ontmoet? Of iemand die niet uit de verf komt omdat hij geen vertrouwen in zichzelf heeft? Wat houdt je eigenlijk tegen om je doelen te bereiken? Herken je bij jezelf ook wel eens beperkende overtuigingen die je graag zou willen veranderen? Zodat je meer succes, leukere contacten, meer plezier, een tevreden gevoel over jezelf of een betere gezondheid hebt. Wil je weten hoe je overtuigingen kunt veranderen?
Iedere overtuiging is een constructie. Met deze constructies creëren we onze eigen subjectieve werkelijkheid. Wat maakt dat we dit zo doen? Mensen geven betekenis aan ervaringen door met woorden te kaderen (labelen). Zo kunnen we de wereld om ons heen hanteren én we kunnen erover communiceren. Meestal zijn we ons er niet van bewust hoe we betekenis geven aan wat we zintuiglijk ervaren. Zodra we deze betekenisgeving gaan generaliseren hebben we een overtuiging gecreëerd. Dat gaat vaak razend snel en zonder dat je het door hebt. Voor verruimende overtuigingen is dat natuurlijk prima. Alleen die beperkende overtuigingen. Hoe kom je daar nou vanaf?
Hoe verander je een overtuiging?
Het is boeiend om aan iemand te vragen:
”Hoe weet je dat jouw overtuiging waar is”?
Dat is een vraag naar de bewijsprocedure. De strategie die iemand heeft om tot zijn conclusie te komen. Ook interessant is om je af te vragen wat de oorzaak is op basis waarvan deze conclusie is getrokken. En welke betekenis is trouwens aan deze conclusie gegeven?
Kijk en luister eens naar dit filmpje. Bewustwording van gedachten geeft de mogelijkheid opnieuw betekenis te geven:
Bij overtuigingen wordt meestal veel informatie vervormd, gegeneraliseerd of weggelaten.
Stel iemand zegt: “Iedereen is tegen mij”. Hoe weet deze persoon dat het waar is? Heeft hij iedereen gesproken? Of misschien maar 1 of 2 mensen. En wat veroorzaakt dat alle mensen tegen hem zijn? Snauwt hij iedereen af? En wat betekent het eigenlijk? Is iemand dan een mislukkeling of een slachtoffer? Op basis van deze vragen gaat een overtuiging vaak al wankelen.
Positief herformuleren verandert de ervaring.
Herkaderen is het opnieuw betekenis geven met als doel de keuze mogelijkheid te verruimen. In de NLP Master Practitioner leer je 14 verschillende taalpatronen waarmee je kunt herkaderen. Zo word je een magiër met taal en creëer je steeds opnieuw ruimte in het wereldmodel van jezelf en anderen. Een prachtig voorbeeld van herkaderen is het verhaal over een politie-inspecteur van Robert Dilts:
“Een politie-inspecteur ontvangt een urgente oproep in verband met een melding over huiselijk geweld. De inspecteur is extra alert omdat de ervaring leert dat er vaak fysiek geweld wordt gebruikt tegen hulpverleners. Agressieve mensen zitten vaak niet te wachten op instanties die zich met hun privé zaken bemoeien. Dreigementen en gekrijs zijn duidelijk hoorbaar op het moment dat de inspecteur het huis nadert. Een man schreeuwt heel hard terwijl tegelijkertijd het geluid klinkt van brekende spullen en een angstige schreeuw van een vrouw. Opeens vliegt een tv-toestel door de voorruit en valt in stukken uiteen vlak voor de voeten van de inspecteur.
Ze voelt haar hart in haar keel kloppen. Verder is het stil. Snel holt de politie-inspecteur naar de voordeur en bonst erop zo hard als ze kan. Een woeste stem schreeuwt het uit: “verdomme, wie is dat?” De inspecteur kijkt nog even naar de TV die aan gruzelementen op de grond ligt. En brult dan met een krachtige stem: “de televisie reparateur”!! Even is het muisstil. Dan volgt er een bulderend gelach van de man in het huis. Hij opent de deur en de inspecteur kan haar interventie doen waardoor verder fysiek geweld wordt voorkomen. Later vertelde ze dat het vermogen tot herkaderen voor haar nog waardevoller is dan alle gevechtstrainingen die ze in haar opleiding heeft genoten.”