Hoe creëer je 'rijke' ervaringen?
in NLP
4 min. leestijd

Hoe creëer je 'rijke' ervaringen?

Zintuiglijke scherpzinnigheid: de moeder aller vaardigheden.

De wereld nemen we waar met onze………. zintuigen. We kunnen zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

De meeste mensen ervaren dat onze wereld qua input van informatie steeds sneller en visueler wordt. Sneller betekent meer input en visueler betekent meer beelden. Wat een klus om dat allemaal te verwerken. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel geluiden, stemmen en gevoelens in allerlei nuanceringen waar te nemen. Regelmatig verdwijnen deze wat meer naar de achtergrond. Veel details zijn er wel degelijk doch ze worden lang niet altijd bewust waargenomen. Terwijl er soms hele relevantie informatie uit op te halen valt.

Het is een bekend gegeven dat mensen die in een burn-out zijn beland achteraf vaak herkennen dat ze al eerder lichaamssignalen hebben gekregen. Die ze in de waan van de dag hebben genegeerd. Met alle gevolgen van dien.

Mensen leren door contrast.

Soms hebben we daar een hulpmiddel voor nodig om er bewust van te worden. Omdat hoe we nu waarnemen vaak een automatische manier van waarnemen is. Stel je koopt een nieuwe UHD 4K TV of een smartphone met veel meer pixels dan je oude beeldscherm. Als je ze naast elkaar zet dan zie je ineens hoe verschillend beeld kan zijn. Het contrast van verschil maakt ons bewust. Daarom is NLP op zoek naar nieuws over verschil. Daar is wat te leren.

Mogelijk herken je het verschil ook als je van een matige hoofdtelefoon overstapt naar een top hifi hoofdtelefoon. Je hoort ineens veel meer details in hoog en laag, de locatie van het geluid wordt gevarieerder en instrumenten worden hoorbaar die voorheen afwezig leken. Een geheel nieuwe dimensie ontstaat als je met een hoofdtelefoon of ‘oortjes in’ muziek hoort in 8-D zoals in het nummer Believer van Imagine Dragons:

Zo kan ik me uit mijn pubertijd ook het moment herinneren waarop ik voor het eerst een bril droeg. Eerst wilde ik de bril niet op. En toen ik hem uiteindelijk opzette, schrok ik van alle details in de natuur. De kleuren van de bomen en de nerven van boombladeren werden ineens weer helder en scherp in beeld gebracht. Oh, wat mooi. Heb ik dat eerder allemaal gemist?

Onze werkelijkheid is subjectief.

Aan het begin van de opleiding heb je al meegekregen dat: ‘de kaart niet het gebied is’. De wereld die we waarnemen is niet de werkelijkheid. We filteren met onze zintuigen en daarna filteren we nogmaals met onze persoonlijke ‘filters’.

Het vermogen meer op te merken en fijnere onderscheidingen te maken kan de kwaliteit van ons leven aanzienlijk verhogen en is uiterst belangrijk bij veel soorten werk. In heel veel beroepen is het opmerken van verschillen van groot belang. Zoals bij het opvoeden van kinderen, het begeleiden van mensen of wat dacht je van de zorg. Soms is het opmerken van een klein verschil zelfs van levensbelang.

Wat als onze zintuigen niet goed zijn getraind?

Wat voor kaarten creëren we dan? Als we vaag, onnauwkeurig of saai waarnemen dan wordt onze ‘kaart’ van de werkelijkheid ook zo.

Een deel van onze waarneming is niet trainbaar zoals bepaalde toonhoogten. En een belangrijk deel is dat wel. Heb je wel eens gegeten in een restaurant waar je eet in het donker?  Je waarneming bij het proeven neemt toe. Zelf heb ik de ervaring dat ik meer proef ook eerder genoeg heb gegeten. Kortom, ik geniet meer en het is nog gezonder ook. Het is heel iets anders dan gedachteloos op de bank een zak chips naar binnen ‘schuiven’. Natuurlijk ben jij niet zo’n ‘couch potato’ en er zijn genoeg mensen die dit wel doen. Als je veel luistert met je ogen dicht dan hoor je ook andere dingen. Bij blinde mensen is het gehoor en het voelen vaak veel beter ontwikkelt en daarmee ontwikkelen ze ook meer kwaliteit van leven. Luister je wel eens met je ogen dicht naar mooie muziek? En maakt dat verschil?

Kies je voor een ‘rijke’ werkelijkheid?

Wat heeft jouw voorkeur? Gejaagd door het leven gaan en vergeten te genieten van de reis? Haast bij het stoplicht of zelfs door rood rijden? “Opzij, opzij, opzij, we hebben ongelofelijke haast”, zong Herman van Veen al in een ver verleden. Soms zijn we zo niet bewust van onze omgeving dat we zelfs een grote verandering niet opmerken. Het kan jou ook gebeuren. Wat dacht je hiervan:

Of ben jij iemand die rustig wacht op groen licht? Neem je dan even de tijd voor jezelf om een paar keer diep adem te halen en te ontspannen? Die gevelsteen voor het eerst te zien terwijl dat gebouw er al eeuwen staat. Neem je de tijd om de geur van bloemen te ruiken? Of de natuur die extra krachtig geurt na een regenbui.

Eet je snel je boterham achter je bureau of met je bord avondeten op schoot al tv kijkend? Wist je dat veel gezinnen niet eens meer een eettafel hebben!!! Eet als experiment eens met je ogen dicht. Je proeft veel meer en je hebt ook feilloos door wanneer je genoeg hebt gegeten. Het is de enige cursus afvallen waar je geld aan over houdt.

Train je zintuigen.

Het is super waardevol om je zintuigen te trainen. Je leven wordt er op allerlei manieren rijker van: je creëert meer verbinding met de natuur en de mensen om je heen, communicatie wordt effectiever, je wordt bewuster van wat belangrijk voor je is, geniet meer en leeft gezonder. Het enige wat je hoeft te investeren is je tijd en aandacht.

Aandacht is als zonneschijn, Thich Nhat Hanh

Over de schrijver
Rob leeft zijn passie om bij te dragen aan de ontwikkeling van mens en organisatie. Zelf opleiding blijven volgen is een 'must' om flexibel te blijven in de continue stroom van veranderingen. Het hebben van een heldere visie, succes factoren modelleren en het doorgronden van (non) verbale communicatie zijn de basis voor zijn werkwijze en het laten excelleren van mens en organisatie.