Van beperkende- naar verruimende overtuigingen.
Wat leren we van sprookjes?
Heb je het sprookje De Kikkerkoning van de gebroeders Grimm wel eens gelezen? Het sprookje waarin de prinses een kikker kust waarna er een mooie prins te voorschijn komt. En weet je ook hoe het ooit zo gekomen is dat de prins in een kikker is veranderd? Een heks heeft een vloek over de prins uitgesproken. Waarna de prinses de betovering heeft doorbroken. Wist je trouwens dat wij mensen vaak onbewust de hele dag door ook ‘vloeken’ over onszelf en anderen uitspreken? En hoe je daarmee je vrijheid enorm beperkt?
Mensen ervaren de wereld door middel van hun zintuigen. We kunnen zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Deze ervaringen hebben op zichzelf nog geen betekenis. Pas als we woord geven aan onze ervaringen dan krijgen ze betekenis. Elk woord is een label en daarmee evalueren we onze ervaring. Het evaluatie proces doen we in onze Interne Voorstelling. Zonder labels kunnen we niet over onze ervaringen communiceren. Er zit wel een addertje onder het gras. Want werkt dat label voor of tegen je?
Jouw werkelijkheid is een constructie.
Realiseer je dat als je betekenis geeft het niet de werkelijkheid is. Je creëert jouw subjectieve werkelijkheid. Jouw waarheid. Zo creëren we allemaal onze eigen ‘waarheid’. Discussies tussen mensen gaan over verschillende subjectieve waarheden. Wie heeft er nou gelijk? En ga je voor gelijk of geluk?
Mogelijk heb je al eens gehoord van de NLP vooronderstelling: “De kaart is niet het gebied”. De plattegrond van Utrecht is niet hetzelfde als de stad Utrecht. Een plattegrond kan wel heel bruikbaar zijn als deze actueel is zodat ik mijn weg door Utrecht kan vinden. En als ik door Utrecht loop dan is de stad toch echt heel anders dan mijn papieren kaart.
Het komt regelmatig voor dat mensen niet functionele kaarten creëren. Subjectieve werkelijkheden die mensen beperken. In plaats van dat ze ondersteunen om doelen te bereiken, plezier te hebben of gelukkig te zijn.
Overtuigingen die je hebt zijn generalisaties over de werkelijkheid.
Het zijn meta evaluaties over wat waar is. Zolang overtuigingen voor je werken is dat prima. Zo vind je je weg wel in het leven. Zodra je merkt dat overtuigingen je beperken is het goed om ze eens onder de loep te nemen. In de wetenschap dat een overtuiging die je beperkt een constructie is die je gevangen houdt. Een’ vloek’ die je heeft verandert in een kikker.
Welke beperkingen leg jij jezelf op?
Voorbeelden van veel voorkomende ‘vloeken’ zijn: “Ik kan niet zingen, dansen, leren, voor mezelf opkomen, presenteren, een relatie hebben, succesvol of gelukkig zijn etc.”.
Neem eens één sterke overtuiging die je belemmert om een belangrijk doel te behalen. Bijvoorbeeld: ik kan niet presenteren voor een groep mensen. Stel je zelf eens de vraag:
Hoe weet je dat deze overtuiging waar is?
Soms is het bewijs van een overtuiging gebaseerd op een of twee ervaringen. Zo kan het zijn dat ik één of twee keer een presentatie heb gegeven waar ik kritiek op heb gegeven. Is dat dan het bewijs dat ik het voor de rest van mijn leven niet kan? En ook nooit kan leren? Wat ik ook doe? Of maak ik het nu een beetje te groot. En is nog niet effectief kunnen presenteren de start van een leerproces omdat ik het wel graag wil leren. Ga ik iemand zoeken die mij daarbij kan helpen of wordt het tijd voor een cursus. Je kunt veel meer dan je denkt dat je kunt.
In opleidingsgroepen hoor ik vaak mensen zeggen dag ze niet kunnen zingen. Nou kan iedereen die kan praten ook zingen. Meestal bedoelen mensen dat ze niet mooi kunnen zingen. Soms vinden ze dat zelf. En vaak heeft een ander dat tegen ze gezegd. Bijvoorbeeld een leerkracht op school omdat je tijdens de les (nog) geen maat kon houden. Of nog niet had geleerd om zuiver te zingen. Het zijn allemaal constructies over de werkelijkheid. De vraag is: “werkt deze constructie voor je?”. Of wordt het tijd voor een her-besluit. En begin je met de constructie: “ik kan leren zingen”.
Kijk maar eens naar het voorbeeld van Christopher Maloney. En luister maar eens naar wat Christopher zegt over de totstandkoming van zijn beperkende overtuiging.
Wat zou er gebeuren als je zou zeggen: “Tot nu toe kan ik nog niet……”
Self fulfilling prophecies.
Zodat de ervaring uit het verleden geen ‘self fulfilling prophecy’ wordt. Om vervolgens te onderzoeken wat je nodig hebt om het te leren. Welke hulpbronnen heb je daarvoor al in huis? En wie kan je mogelijk een stukje begeleiden tijdens je leerproces? Door vervolgens in beweging te komen kun je nieuwe ervaringen opdoen. Door succeservaringen kun je beperkende overtuigingen omzetten in verruimende overtuigingen. Je zelfvertrouwen neemt toe. Je kust de prins of prinses in jezelf wakker. Taal is daarbij een krachtig hulpmiddel. Het is niet voor niets dat een van de eerste NLP boeken de titel heeft: “Frogs into Princes”.